„Czas na ser”
04-06-2014
Już po raz kolejny amatorzy tradycyjnych serów spotkają się w Lidzbarku Warmińskim na przedzamczu i dziedzińcu Hotelu Krasicki na IV Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych. Festiwal „Czas na Ser” to jedyna w Polsce impreza służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu „zapomnianych smaków. To miejsce spotkań, wzajemnej edukacji i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów. Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską. Pierwszy dzień przeznaczony jest dla producentów i osób głębiej zainteresowanych serowarstwem farmerskim i jego problemami. W ramach seminarium planowane są wystąpienia prelegentów z Francji i Polski, przedstawiciela nadzoru weterynaryjnego, przekazane będą informacje z prac Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych, organizacji reprezentującej interesy małych producentów w Europie i wspierającej merytorycznie festiwal w Lidzbarku Warmińskim. Seminarium zakończy się warsztatem smaku z paletą unikatowych serów europejskich „Sery Europy”. Kolejne dwa dni będą otwarte i skierowane do festiwalowych gości, którzy będą mogli próbować i kupować różne polskie sery farmerskie, dostępne na co dzień tylko na lokalnych rynkach. Będzie tez możliwość zakupu kilku serów francuskich. W tym roku, po raz pierwszy będziemy gościć serowarów litewskich z ich własnym stoiskiem. Dla zainteresowanych przygotowano szereg warsztatów smaku, podczas których będą mogli spróbować serów na co dzień niedostępnych na polskim rynku i wzbogacić swoją wiedzę o ich walorach
i pochodzeniu. Będą warsztaty kulinarne oraz prezentacja dotycząca domowej produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Jak zwykle, festiwalowi będzie towarzyszyć szereg atrakcji dla dorosłych i dla dzieci oraz spokojna, nastrojowa festiwalowa muzyka. Ciesząc się na spotkanie z Państwem, kolejny raz zapraszamy w dniach 13-15 czerwca do Lidzbarka Warmińskiego – serowej stolicy Polski!
PROGRAM IV FESTIWALU
SERÓW FARMERSKICH I TRADYCYJNYCH
Piątek, 13 czerwca, Hotel Krasicki****
11.00-14.00 Obrady Komisji Konkursowej na Najlepszy Ser Festiwalu
15.00 Sympozjum serowarskie „Czas na Ser” skierowane do małych wytwórców i pasjonatów serów tradycyjnych
15.15 Wymagania i zasady nadzoru urzędowego nad podmiotami funkcjonującymi w ramach działalności MLO – lek.wet. Włodzimierz Ficek, Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny w Olsztynie
15.45 Wybrane problemy technologii serów miękkich – Andre Coquard, technolog z Francji
16.15 Wybrane wady serów miękkich – Ernest Wenger, serowar i technolog z Francji.
16.45 Bieżące Działania Europejskiej Sieci Serowarów Farmerskich i Rzemieślniczych – Mirosław Sienkiewicz, członek Komisji Europejskiej FACENetwork
17.00 Laboratorium Smaku – Sery Europy – Prezentacja i komentowana degustacja serów.
20.00 Kolacja inauguracyjna w historycznych podziemiach przedzamcza.
Sobota 14 czerwca, Dziedziniec na Przedzamczu
09.30 Otwarcie stoisk serowarskich: degustacja i sprzedaż serów
10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas na Ser”
11.00 Ogłoszenie wyników konkursu na Najlepszy Ser Festiwalu i wręczenie nagród
10.30 Warsztat smaku – Jak wykorzystać ser w kuchni?
11.45 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji
13.00 Warsztat smaku – Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
14.00 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy
15.30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Niemiec
Niedziela 15 czerwca, Dziedziniec na Przedzamczu
09.30 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów
(program jak w sobotę)
10.30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Litwy
11.30 Warsztat smaku – Jak wykorzystać ser w kuchni?
12.40 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Francji
13.30 Warsztat smaku – Sery farmerskie z Niemiec
14.30 Warsztat smaku – Jak zrobić smaczny kefir i jogurt w domu?
16.00 Zakończenie festiwalu
Atrakcje festiwalowe
• miasteczko zabaw dla dzieci z konkursami i nagrodami
• stoiska z nalewkami miodami pitnymi, polskim winem i piwem niepasteryzowanym
• namiot kulinarny z pokazami kulinarnymi
• pokaz warzenia domowego piwa
BIURO FESTIWALU znajduje się na dziedzińcu Hotelu Krasicki