Gault & Millau [go e mijo] to jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych. Został założony w 1965 roku we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni. Opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze produkty spożywcze charakterystyczne dla danego regionu. Przewodnik jest obecny w dziewięciu krajach świata. Do tego elitarnego grona w 2014 dołącza także Polska.
Przewodnik podzielony został na regiony, mi.in. Podlasie, Suwalszczyzna, Warmia i Mazury. Na Podlasiu wymienione i wyróżnione zostały tylko dwa obiekty restauracyjne, a jednym z nich jest właśnie Kiermusiańska Karczma Rzym. Kiermusy są JEDYNYM obiektem w naszym województwie, który dostał wyróżnienie i zapisany został w przewodniku jako pensjonat godny polecenia, a także jako jedyna w regionie wyróżniona została i opisana wódka Kiermusianka.