Podstawowe smaki kuchni podlaskiej wywodzą się od charakterystycznych dań państw ościennych, zwłaszcza Litwy, Ukrainy i Białorusi. Wyróżniające się składniki kuchni tego regionu to przede wszystkim: sery i wyroby mleczarskie, wędliny, a także warzywa i miody.
Ziemniak- serce kuchni podlaskiej
Region Podlasia często kojarzony jest z babką ziemniaczaną. Jest to łatwa do przyrządzenia potrawa, która swoją prostotą ujęła serce nie jednego smakosza. To danie przygotowywane jest z tartych ziemniaków, mąki, słoniny, jaj, boczku i grzybów. Często, zamiast zapiekania całości w formie, małe placki są smażone na patelni (tzw. placki ziemniaczane).
Zainspirowana kuchnią białoruska, a przyrządzana jedynie na Podlasiu jest kiszka ziemniaczana. Skład tej potrawy niewiele różni się od składu babki ziemniaczanej, natomiast jest pieczona w jelicie wieprzowym, co nadaje jej niepowtarzalnego smaku.
Kolejną wariacją kulinarną z ziemniakiem w roli głównej jest rejbak. Nazwa tej potrawy pochodzi od czynności "rejbowanie"- czyli tarcie ziemniaków. Jest to ciasto przygotowywane z ziemniaków, kaszy, cebuli i słoniny, które jest zapiekane w piekarniku.
Jajeczny sękacz
W całej Polsce znany jest podlaski sękacz, który przywędrował w te regiony z Litwy. Sposób przygotowania tego ciasta jest bardzo ciekawy. Ciasto umieszcza się na specjalnych wałkach, które położone są przy otwartym ogniu. W wyniku obracania wałka i sukcesywnego polewania go ciastem, otrzymujemy efektowny wypiek. Do produkcji ciasta wykorzystuje się rekordową liczbę jajek- nawet do 60!
Mięso i wędliny
Suszona kiełbasa wieprzowa zwana "palcówką" i dziczyzna z dodatkiem sosu szyszkowego stanowią istotną część menu regionalnej podlaskiej kuchni. Nie można także pominąć kołdunów tatarskich- narodowej potrawy Tatarów polskich. Są to małe pierożki z surowym farszem mięsnym gotowane na rosole.