O tym, że północno-wschodnie krańce naszego kraju warto odwiedzać wie każdy, kto choć raz przyjechał tutaj na kilkudniowy urlop. Teraz walory województwa podlaskiego i warmińsko-mazurskiego docenione zostały także w ważnych, ogólnopolskich konkursach.
Tereny Polski Wschodniej to niezwykle malownicze rejony, które turystów przyciągają przede wszystkim swoją dziką przyrodą i zamiłowaniem do tradycji. Nie bez powodu nazywane są one „sercem natury”. Dwa niedawno rozstrzygnięte konkursy potwierdzają tę tezę. Dostrzeżone zostało nie tylko naturalne piękno, ale również znakomita, miejscowa kuchnia.
Jeden z nowych cudów Polski
Suwalski Park Krajobrazowy to miejsce w każdym calu wyjątkowe. Oprócz najgłębszego w kraju jeziora można tam zobaczyć unikatową w skali Europy rzeźbę terenu czy wspiąć się na „suwalską Fudżijamę”, jak nazywana jest Góra Cisowa. Legenda głosi, że została ona sztucznie usypana z ziemi wydobytej przy tworzeniu jeziora Kopanego, znajdującego się u jej podnóża. O niezwykłości tego miejsca może świadczyć fakt, iż Suwalski Park Krajobrazowy zajął drugie miejsce w plebiscycie organizowanym przez National Geographic na „7 nowych cudów Polski”. Głosujący docenili nie tylko walory przyrodnicze, ale także bogatą historię regionu. – Na terenie parku znajduje się wieś staroobrzędowców, Wodziłki. Jest to niezwykłe miejsce, w którym kultywowane są najstarsze prawosławne zwyczaje. Oprócz zabytkowej architektury skorzystać tu można z tzw. „czarnej bani”, czyli tradycyjnych, rosyjskich łaźni parowych – mówi Anna Moskwa z Klastra Marek Turystycznych Polski Wschodniej.
Tradycyjna kuchnia z nowoczesnym zacięciem
Październik przyniósł również wyróżnienia dla warmińsko-mazurskich restauracji. Aż trzy spośród tutejszych kuchni hotelowych otrzymało nagrodę Grand Award Trzy Widelce, czyli uzyskało najwyższą możliwą notę w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants Awards 2014. Tym samym znalazły się w gronie 29 najlepszych restauracji w kraju. – W tym roku wśród laureatów konkursu znalazły się: Restauracja Pałacowa Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Restauracja Refektarz Hotelu Zamek Ryn oraz Restauracja Romantyczna Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich. Szczególnie cieszyć może fakt, że decydujący głos w konkursie mieli sami konsumenci, a przede wszystkim badanie Tajemniczego Klienta, co mocno uwiarygadnia sam konkurs, a nagrodzie dodaje prestiżu – mówi Daniel Błaszkiewicz, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży Hotelu Anders. Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders, podczas odbierania nagrody podkreślił, że uzyskanie wyróżnienia przez aż trzy obiekty z województwa warmińsko-mazurskiego to również duże osiągnięcie dla hotelarzy i całego regionu.
Tradycyjne potrawy i składniki kuchni północno-wschodniej Polski w nowoczesnym, innowacyjnym wydaniu – tak w skrócie można określić cechy charakterystyczne wyróżnionych restauracji. Kucharze pełnymi garściami korzystają z ekologicznych warzyw pochodzących z okolicznych upraw oraz naturalnych produktów wytwarzanych przez miejscowych rolników. Na stołach królują ryby z pobliskich jezior oraz najwyższej jakości mięso. Klienci, którzy skosztowali przysmaków przygotowanych w wyróżnionych restauracjach zapewniają, że posiłek w tych miejscach w połączeniu z miejscowym klimatem to coś, co na długo zapada w pamięć. Więcej informacji dotyczących regionu znaleźć można na stronie www.wsercunatury.pl– opisy największych atrakcji, kalendarium wydarzeń, informacje na temat hoteli i wiele, wiele więcej.