Każdy, kto przechodzi na dietę, zarzeka się, że nie będzie jadł ziemniaków, które powodują tycie. Czy aby na pewno są to potwierdzone informacje? Otóż ziemniaki owszem są tuczące, lecz tylko w połączeniu z różnego rodzaju sosami, mięsem w panierkach, czy sałatkach, w których jest majonez. Porcja 100 g ziemniaków z wody ma zaledwie 75 kcal, ponadto jest lekkostrawna i posiada wiele cennych wartości odżywczych, takich jak wit. C, beta-karoten, potas, czy fosfor.
Zalety tej byliny docenili mieszkańcy terenów monieckich, którzy już w 1975 roku zorganizowali pierwsze obchody tego święta we wsi Przytulanka, tuż pod Mońkami. Podczas obchodów odbył się turniej wsi, jak również mieszkańcy mogli podziwiać występy zespołów ludowych. Rok później przeniesiono imprezę do Moniek, gdzie odbywa się do dnia dzisiejszego pod nazwą Święto Ziemniaka - Jarmark Kresowy.
Co roku, we wrześniu odbywa się tam jarmark, który stał się znakiem rozpoznawczym tego regionu, uznawanego za zagłębie ziemniaczane. Ma on charakter głównie wystawienniczy, kulturalny oraz edukacyjny. Idea, jaka przyświeca organizatorom tego Jarmarku, to chęć promowania przedsiębiorców tego regionu, którzy opierają się na ekologicznej produkcji oraz wyrobie regionalnych przysmaków. Jednymi z ciekawszych elementów tego święta jest konkurs o „Złotą bulwę” oraz Ogólnopolskie Mistrzostwa w jedzeniu babki na czas. Konkurs o „Złotą bulwę” składa się z czterech kategorii. Pierwsza z nich to najlepszy produkt regionalny, jury ocenia go na podstawie techniki wykonania oraz wrażenia artystycznego. Kolejna kategoria to najlepsza potrawa z ziemniaka, którą jury ocenia tak samo jak najlepszą potrawę regionalna, czyli na podstawie walorów smakowych oraz sposobu serwowania. Ostatnia kategoria to najładniejsze stoisko, przy wyborze którego kierować należy się kompozycją przestrzenną, układem eksponatów oraz sposobem, w jaki się reklamuje. Do udziału w tym konkursie przystępują szefowie kuchni, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni rękodzielnicy, artyści i wszyscy amatorzy, chcący wziąć w nim udział. Jego celem jest popularyzacja regionalnych przepisów kulinarnych, wyrobów rękodzielniczych oraz produktów wyrobu naturalnego.
Wiele emocji, podczas Święta Ziemniaka, przynosi konkurs w jedzeniu babki na czas. Wszyscy chętni muszą zjeść porcję babki ziemniaczanej w jak najkrótszym czasie. Podczas tego konkursu co roku widoczna jest zawzięta rywalizacja pomiędzy uczestnikami.
Zachęcamy do wybrania się już we wrześniu na tegoroczną edycję Święta Ziemniaka do Moniek i poznanie jego historii.