Hostel Augustów to najlepsze miejsce na zorganizowanie szkoleń, konferencji czy spotkań
integracyjnych. Kompleks oferuje salę konferencyjną w pełni wyposażoną, na terenie obiektu
funkcjonuje bezprzewodowa sieć internetowa. Doskonałym przerywnikiem spotkania są
przerwa kawowa czy lunch, a wieczorem integracja przy dźwiękach skocznej muzyki.
Głównym atutem obiektu jest położenie w odległości około 200 m od jeziora Necko i jeziora Białego, tuż przy urokliwych bulwarach biegnących wzdłuż linii brzegowej do ścisłego centrum miasta. Goście hotelowi, bez potrzeby korzystania z transportu, mogą cieszyć się bliskością plaż i bazy przyrodoleczniczej, a także atrakcji Turystyki aktywnej – pieszej, wodnej (w tym wyciąg nart wodnych i korzystne ceny wynajęcia sprzętu wodnego) i rowerowej. Puszcza Augustowska, okalająca miasto, zaprasza na biegi narciarskie, rajdy konne, kąpiele w przeręblach po relaksie w ruskiej bani, paintball oraz loty samolotem. Pobliskie Suwałki oferują możliwość skorzystania z wyciągów narciarskich zimą, a litewskie Druskienniki (105 km od Hostelu) – całorocznie. Również w Druskiennikach można skorzystać z atrakcji oferowanych przez tamtejszy Aqua Park wyposażony w wiele różnorodnych łaźni i saun. Hostel Augustów zapewnia dostęp do wszelkich źródeł informacji na temat okolicznych atrakcji turystycznych i pomoc w zorganizowaniu ciekawego pobytu. Pośredniczy w kupnie biletów turystycznych oraz rezerwacji wejść.
Do dyspozycji gości Hostel Augustów oddaje zarówno pokoje 2- jak i 3-osobowe oraz przestronne apartamenty dwupokojowe o podwyższonym standardzie. Hostel dysponuje również klimatyzowaną salą bankietową oraz restauracyjną, gdzie miła obsługa proponuje lekkie i świeże dania tradycyjnej kuchni polskiej. Posiłki mogą być też ustalane indywidualnie w zależności od życzeń klientów, np. wegetariańskie, bezmleczne, bezglutenowe, wysokobiałkowe, itp. Klienci mogą także zamówić specjalne, uroczyste kolacje albo posiłki w plenerze przy grillu lub ognisku. Istnieje możliwość zamówienia pieczonego prosiaka lub przygotowania biesiadnego stołu wiejskiego.